Renovatie herenhuis Gent

Voor de Muinkkaai in Gent werd aan ons gevraagd een herenhuis van nieuwe ramen te voorzien. Het huis werd grondig gerenoveerd en de achtergevel kreeg een facelift. Het gelijkvloers kreeg een glazen uitbouw met een hoogte van 4 meter. Daarnaast werd een schuifraam voorzien dat zo minimalistisch mogelijk moest zijn. De vloer, gepolierde beton zowel binnen als buiten, moest op hetzelfde niveau doorlopen zodat het ruimtegevoel optimaal werd.

Om het geheel zo minimalistisch mogelijk te maken werd gekozen voor een Orama schuifraam. De hoge vaste ramen werden uitgevoerd in een Profel profiel dat zo geplaatst werd dat de vloer binnen en buiten een gelijk niveau kan behouden. Het schuifraam werd voorzien van een goot die gedraineerd wordt onder het terras zodat het water altijd een weg naar buiten kan vinden. De hoge glazen werden glas-tegen-glas geplaatst zodat de onderbreking tussen de glazen zo minimaal mogelijk was. De glazen konden niet in één deel geproduceerd worden aangezien dit de maximum productieafmetingen van glas in Europa zou overschrijden (maximum 3,2m op 6m).

Eens het WAT gekozen kwam de hindernis van het HOE van de plaatsing. Aangezien de glazen elk 400kg wogen en 4 meter hoog maten waren deze onmogelijk manueel te plaatsen. De nokhoogte van het huis - 17 meter - gecombineerd met zo’n zware glazen betekende dat de Baku-kraan dit niet voor elkaar zou krijgen. Een kraan door het huis rijden was ook geen optie gezien de vele trappen. Er werd geopteerd voor een mobiele torenkraan.

Met de nodige vergunningen om de straat af te sluiten, parkeerverbod op het deel van de straat dat we nodig hadden en de juiste borden om het verkeer in goede banen te leiden konden we beginnen. De vrachtwagen kwam aan rond 8.00 en om 8.20 stond de kraan al volledig opgesteld. Even was er twijfel of er wel kon gewerkt worden omdat de wind begon op te steken en de top van de kraan teveel zou bewegen. Na overleg met de firma van de kranen werd beslist dat alles veilig was en de plaatsing kon doorgaan.

Het glas werd in één beweging met de glasbok overgezet naar de achterkant van het huis. Nadien werd onze glaszuiger gemonteerd en kon onder leiding van onze Baku-kraanman het glas geplaatst worden. Doordat de kraan 30 meter verder stond resulteerde de minste beweging van de kraanbedieningshendel meteen in een serieuze beweging van het glas dat aan het uiteinde hing. Samen met de lichte bries van die dag betekende dat deze plaatsing uiterst zorgvuldig en rustig moest gebeuren. Het glas werd in de hoek glas-op-glas geplaatst, wat betekende dat er tot op de centimeter precies moest geplaatst worden. Geen sinecure, maar onze vakmannen brachten dit met de nodige expertise tot een goed einde. 

Na de glasplaatsing werd de torenkraan even uitgeleend aan de tuinaannemer die op deze manier makkelijk en zonder kans op beschadiging van het interieur de buitenplanten en bomen kon overzetten. Enkele maanden later ging onze fotografe langs om het resultaat vast te leggen. Samen met de klant zijn we bijzonder tevreden over het eindresultaat.

Deel dit artikel:

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.
Geschreven door Miel

Schrijf in op onze nieuwsbrief en krijg onze blog artikelen in je mailbox.